SAMPAI BILA KITA NAK BERDIAM DIRI TENGOK AKHBAR-AKHBAR CINA TERUS MENGHASUT?


Antara keUNIKkan yang terdapat di negara INI ialah kita meLIHAT bagaimana akhbar-akhbar berBAHASA bukan Melayu diTERBITkan dan diEDARkan secara terbuka tanpa mengambil kira perutukan perlembagaan bahawa Bahasa Melayu adalah sebagai BAHASA KEBANGSAAN.. Yang lebih UNIKnya lagi, akhbar-akhbar sebegini bukan sahaja tidak mengGALAKkan keHARMONIan sesama KAUM, malah disalah-gunakan untuk menyebarkan fahaman perKAUMan SEMPIT tanpa mengambil kira SENSITIVITI kaum-kaum LAIN terutamanya orang Melayu sebagai penduduk MAJORITI negara INI..

Kita ucapkan SYABAS kepada Kumpulan Utusan kerana mengambil INISIATIF untuk menTERJEMAHkan dan menyampaikan maklumat daripada akhbar-akhbar Bahasa CINA di dalam Utusan Malaysia.. Almaklumlah, sebagai sebuah negara yang mempunyai masyarakat MAJMUK, sudah tentu ada keperluan untuk Utusan Malaysia berbuat demikian.. KALAU tak, tak bolehlah diKATAkan sebagai '1MALAYSIA'! Namun demikian, sepanjang kita mengIKUTi paparan daripada akhbar CINA tersebut, jarang sekali kita terbaca artikel-artikel mereka yang berUNSURkan CINTAkan NEGARA, memupuk perpaduan atau menekankan TOLERANSI sesama KAUM.. Apa yang sering diPAPARkan balik-balik TUNTUTAN perKAUMan mereka seolah-olah tanpa TUNTUTAN tersebut, mereka tak boleh HIDUP kat negara INI? Klik siniKali INI, KOLUM 'Isu-isu akhbar CINA' dalam Utusan Malaysia memaparkan penulis yang menggunakan nama samaran Yap Bing dalam akhbar China Press menyentuh mengenai kenyataan Presiden MCA, Datuk Seri Chua Soi Lek mengenai langkah pertahankan hak masyarakat Cina yang perlu dilaksanakan.. Ini termasuklah isu sijil gabungan sekolah menengah Cina, kemasukan ke maktab perguruan, pembahagian sama rata biasiswa, penyelarasan separuh bantuan sekolah rendah Cina dan isu penggunaan tapak sekolah rendah Cina.. Tambah Yap Bing,

"Semuanya tidak dilayan dengan adil dan tidak diselesaikan secara teratur. Sudah berapa tahun masyarakat Cina memendam rasa. Jika buat kaji selidik, selama ini kerajaan memang laksanakan polisi rasis. Kebanyakan isu tidak ditangani dengan adil serta menyeluruh kepada semua rakyat.. Dalam aspek 1Malaysia, rakyat masih tidak boleh nampak ungkapan adil yang terkandung dalam konsep berkenaan,"

KITA tidak tahu keadilan DALAM bentuk KEPALA BABI apa yang dinyatakan oleh 'AH BENG KIASU' ini.. Dah beberapa KALI dijelaskan bahawa KONSEP 1Malaysia mengekalkan apa yang terMAKTUB dalam Perlembagaan Negara.. Malah, sekolah aliran vernakular seperti sekolah CINA bukanlah sekolah aliran KEBANGSAAN yang disediakan oleh kerajaan seperti SRK dan SMK.. Atas ALASAN apa pula sekolah-sekolah yang mengGALAKkan perpecahan KAUM ini perlu diBANTU sedangkan keperluan PENDIDIKAN untuk semua KAUM telah pun disediakan oleh kerajaan di dalam sekolah-sekolah aliran KEBANGSAAN? Malah sekolah-sekolah INIlah yang perlu diberikan keUTAMAan terutamanya sekolah-sekolah DHAIF di pedalaman..

Selanjutnya dalam KOLUM yang SAMA, penulis yang menggunakan nama samaran Wen Boon mempersoalkan langkah mewajibkan subjek Sejarah.. Pada pendapatnya, jika polisi ini dilaksanakan, dalam beberapa tahun akan datang, masalah akan kembali kepada asal di mana murid-murid yang tidak lulus mata pelajaran Sejarah gagal mendapat Sijil Pelajaran Malaysia (SPM).. Menurutnya,

"Mereka ini menjadi mangsa sesi ujikaji tikus putih.. Ketika itu nanti baru akan dilihat semula sama ada polisi ini boleh diguna atau tidak.. Semua orang mempunyai pengalaman berasa bosan dengan subjek Sejarah yang terlalu berat. Susah untuk ingat nama-nama orang dan tahun.."

"Menteri dan Timbalan Menteri Pelajaran masa belajar dulu, setiap penggal berapa markah sejarah yang mereka peroleh? Mereka yang menyokong dan bersetuju polisi ini pun perolehi banyak mana markah dalam Sejarah? Jika kerajaan mahu laksanakan polisi ini, perlu ditanya semua kakitangan institusi pengajian tinggi awam (IPTA), kolej, sekolah menengah serta sekolah jenis kebangsaan kerajaan -- lulus atau tidak mata pelajaran sejarah dalam SPM,"

PERTAMA sekali, 'AH BENG KIASU' sepatutnya MAKLUM bahawa jika diADAkan ujian SEJARAH di Parlimen meLIBATkan semua Menteri Kabinet dan ahli-ahli parlimen kerajaan atau PEMBANGKANG tanpa mengira KAUM, kita YAKIN kita akan TAHU siapa yang akan GAGAL.. Malah, kalau keputusan tersebut diPECAHkan pulak mengikut ahli Parlimen berasakan KAUM masing-masing, kita akan TAHU ahli Parlimen KAUM manakah yang akan GAGAL subjek SEJARAH ini.. Kita MENYOKONG 100% saranan 'AH BENG KIASU' ini kerana kita jugak MAHU meLIHAT setinggi MANAkah 'SCORE' Lim ANAK-beranak, Karpal anak-beranak dan semua anggota Parlimen DAP, MCA, MIC, PPP dan Gerakan dalam subjek SEJARAH ini.. -> ADA BERANI?

Adalah jelas PERANAN akhbar-akhbar CINA adalah untuk terus-menerus MEMUPUK semangat peKAUMan, KIASU, RASIS dan segala macam unsur perpecahan antara KAUM di negara INI.. Selagi negara INI tidak di'SINGAPORE'kan, mereka TIDAK akan berhenti dan akan terus mengHASUT untuk tujuan tersebut.. Yang PELIKnya, akhbar-akhbar CINA di Singapura tidak pulak berbuat sedemikian? Malah, jika mereka 'MIGRATE' ke Australia atau New Zealand, TAK DE pulak nampaknya sikap perKAUMan, RASIS dan KIASU mereka seperti di negara INI? Sampai bila ahli-ahli POLITIK Melayu yang diTAJA oleh TOKEY-TOKEY Cina harus berDIAM diri melihat perkembangan INI?

Artikel ini disalin dari :-

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Facebook Kami